HOME › Forums › Onderhoud › Onderhoud en reparatie binnen en buiten, vragen en antwoorden › blazen op het roerblad
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
21 mei 2008 om 14:30 #773796
Op het roerblad zitten behoorlijk wat blazen, wat hieraan te doen, Ik heb de boot een weekje op de kant gehad, na de antifouling te hebben aangebracht waren de blazen/bulten goed te zien. De boot is nu wel weer in het water, maar wat is wijsheid voor volgend winter. Niets aan doen of het roerblad helemaal kaalhalen?
groet Windganger D31
21 mei 2008 om 19:51 #797162AnoniemZitten de blazen onder de gelcoat of alleen maar onder de verf c.q. antifouling ? 22 mei 2008 om 13:44 #797163Ik denk onder de gelcoat, als ik ze hard indruk, komt er iets vocht uit 22 mei 2008 om 19:04 #797164AnoniemTsja, als dat vocht ook nog wat zurig ruikt zal het wel een vorm van osmose zijn. Dit komt op roerbladen wel vaker voor. Het zou mij niet verbazen als er water in het roerblad zit. Dit was bij mij wel het geval. Er zat een klein scheurtje in de onderkant. Daarom heb ik afgelopen winter een roerblad renovatie gedaan. Bij mij zaten er voornamelijk kleine blaasjes (ca. 6mm) op een kant.
Tijdens het wegschuren van de gelcoat bleek bij de ene kant direct wit laminaat onder te zitten. Bij de andere kant (waar de blaasjes zaten), zat er nog een dunne groenige harslaag onder de gelcoat. Deze kant van het roerblad verkeerde duidelijk in slechtere staat. Volgens mij maken ze zo’n roerblad uit twee delen, die ze later aan elkaar “plakken”.
Het was trouwens een heel gemodder om het met water verzadigde schuim uit het blad te harken. Daarna ca. 3 maanden drogen en opnieuw afschuimen met 2-componenten PU, schuren, plamuren en 4 lagen Epoxy pantsercoat.
Al met al een hele klus.
Ik vraag mij trouwens af of het echt kwaad kan als er water in je roerblad zit. Het stuurt er niet minder om. Het probleem negeren is misschien nog wel het makkelijkst.
22 mei 2008 om 20:04 #797165Er is al veel info over onze roerbladen te vinden op onze clubsite. Osmose is onmogelijk, het roer is n.l. van schuim gemaakt. Niet negeren, daar het water in de winter het roerblad kan doen stuk vriezen. 22 mei 2008 om 21:26 #797166AnoniemQuote:Osmose is onmogelijk, het roer is n.l. van schuim gemaakt.
Het schuim zal inderdaad geen osmose vertonen
Het laminaat om het schuim heen kan wel degelijk, net als ieder ander polyesterlaminaat, wel degelijk osmose vertonen.
Stukvriezen zou kunnen, alhoewel bij mij het water gewoon in het schuim was gaan zitten. Ik zou niet weten wat er stuk zou moeten vriezen. Misschien de aanhechting tussen het schuim en de polyester buitenschaal. Acht ik niet waarschijnlijk.
Bij bijvoorbeeld een sandwich dek is dit risico veel groter, kun je echt delaminatie tussen het dek en de core krijgen als eventueel aamwezig vocht bevriest.
Maar je hebt wel gelijk, als het probleem eenmaal geconstateerd is kun je het misschien beter aanpakken, heb ik ten slotte ook gedaan.
Je kunt trouwens overwegen om dan maar een nieuw roer te laten maken. Volgens mij zit er in lelystad een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Kost een paar centen maat het resultaat zal beter zijn dan het origineel, bovendien kun je je bladvorm en profiel gelijk “updaten”
23 mei 2008 om 07:06 #797167AnoniemNieuw roer inderdaad na drie jaar weer deze winter op de kant ,tot mijn grote schrik een grote scheur in het roer
bevroren .
aanhechting van vol schuim totaal los van roeras , dus een compleet nieuw roer en net wat de hinde zegt bij Modus in lelystad en het stuurd inderdaad beter kosten met de en montage 2800,00 euro
mvg jan
23 mei 2008 om 09:50 #797168AnoniemPrecies, Modus Marine, ik kon niet meer op de naam komen. Ze kunnen in diverse NACA profielen iets moois voor je maken.
Wat betreft dat stukvriezen, daar heb ik nog steeds mijn bedenkingen over. Dan moet er echt 100% water ergens tussen zitten. Meestal neemt het schuim tot een zeker percentage vocht op, niet voldoende om bij uitzetting de boel te mollen.
Bij mij zat de roeras nog rotsvast in het laminaat verankerd. Hangt denk ik ook een beetje van de constructie af.
Ik denk trouwens dat water in het roerblad heel veel voorkomt, het blijft alleen 9 van de 10 keer onopgemerkt. Een kennis van mij heeft een Bavaria van ca. 5 jaar oud. Ook al water in het blad en dikke blazen er op.
Bij twijfel aan de onderzijde een flink diep gat omhoog in het blad boren. Kun je later altijd met epoxy weer dichtsmeren.
Bewerkt door: Hinde, 23 mei 2008 – 12:54
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.