HOME › Forums › Alles over ‘de witte motor’, onze tuigage › Trim, adviezen, tips: vragen en antwoorden › Bouw je eigen zeilen
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
24 november 2009 om 17:13 #774621Anoniem
Daar begint men niet snel aan om je eigen zeilen ontwerpen en inelkaar zetten. We zijn aan het onderzoeken of het haalbaar is om een wedstrijdsetje te maken
voor een 27 voeter.
Je moet wel een beetje ruimte hebben, en wel een beetje ervaring met het verwerken van dacron- buiskapstof enz.
Ook je Singer tafelmodel comp. gestuurde naaimachine gaat het niet overleven,
je zult een industrienaaimachine moeten hebben, het mooiste is een Adler (gebruikt)
Maar eerst zul je moeten ontwerpen
http://diogenes.jerryweb.org/site/sailcut/en-sc4manual/http://diogenes.jerryweb.org/site/sailcut/en-sc4manual/” class=”bbcode_url”> Ben er nog niet achter hoe je nu precies de maten uit dit programma kan vissen.
In ieder geval zou je zo te werk kunnen gaan (modelbouw)
zonder mal natuurlijk.http://www.vmbchetanker.nl/?page_id=78http://www.vmbchetanker.nl/?page_id=78” class=”bbcode_url”> Het is de vorm van het onderlijk en banen die de gewenste bolling geven, de bolling in het zeil is niet overal hetzelfde, je hebt hier invloed op door de banen iets meer overelkaar heen te plakken.
Pas op met uitbouwen anders krijg een Beauty Dehler, dat is een custum build zeil,
het afwerken van het zeil is ook arbeitsintensief, grofweg kost een zelfgebouwd zeil een kwart van een zeil wat je bij een zeilmaker koopt bijv. Hagoort niet de prijsvechters.
Wij gaan het deze winter proberen en in het kader van hoe hou ik mijn hobby betaalbaar geen gek idee toch…
π Daarbij bouwen we eerst een grootzeil en proberen dat gelijk uit, handig toch die winterwedstrijden, het zeil moeten binnen windkracht 2-6 optimaal moeten functioneren, ΓΒ©ΓΒ©n klein onderrif is de bedoeling.
Materiaal: polypreg
Dit kwam uit de computer als grootzeil, heel erg bewerkelijk je kan natuurlijk beter beginnen met een cross-cut baanopbouw
[img]http://img101.imageshack.us/img101/5149/zeil.png [/img] Tip op het ogenblik zijn er een aantal zeilmakers die hun zolder aan het opruimen zijn, ben al heel wat gloednieuwe Dehlerzeiltjes tegengekomen voor soms bodemprijzen, kun je het zelf niet eens voor maken!
Jaap
24 november 2009 om 18:11 #803053KapiteinMomo wrote:Dit kwam uit de computer als grootzeil, heel erg bewerkelijk je kan natuurlijk beter beginnen met een cross-cut baanopbouw
[img]http://img101.imageshack.us/img101/5149/zeil.png [/img] Tip op het ogenblik zijn er een aantal zeilmakers die hun zolder aan het opruimen zijn, ben al heel wat gloednieuwe Dehlerzeiltjes tegengekomen voor soms bodemprijzen, kun je het zelf niet eens voor maken!
Jaap
Hahahahahaa volgens mij is dit een fok!!! Tjongejongejomge… die gaat als de brandweerwagen vooraan in de strijd
π π π π π π π π π π π 24 november 2009 om 18:21 #803054AnoniemP= 8.00 J= 3.30
Onderlijk 2.60
Achterlijk 8.45
Opp 10.5 m2
:baeh: :baeh: :baeh: :baeh: :baeh: :baeh: :baeh: :baeh: :baeh:
24 november 2009 om 20:23 #803055Had meer reactie verwacht, ben benieuwd naar het resultaat Jaap!
24 november 2009 om 21:15 #803056AnoniemHoi Leon, Wij ook, ik vraag me af of het maken van zΓΒ³n zeil echt een toverwerk is, mijn lieftallige echtgenoot denkt van wel, mag het zelf uitzoeken en dat gebeurd niet vaak.
Ze heeft wel ervaring met het maken van toerzeilen.
Als je een harde knal hoort in het Zuiden zijn wij dat, zal de eerste keer zijn dat een zeilboot door de geluidsbarriere gaat
Jaap
25 november 2009 om 14:27 #803057AnoniemKapiteinMomo wrote:Als je een harde knal hoort in het Zuiden zijn wij dat, zal de eerste keer zijn dat een zeilboot door de geluidsbarriere gaat
Of een grootzeil wat uit zijn lijken knalt ?
π Want met een ontplofte spi heb je ook al ervaring, dus waarom niet?Hoe ga je het op maat snijden? De zeilmaker heeft daar een plotter voor.
Bewerkt door: Chakra, 25 nov 2009 – 15:31
25 november 2009 om 15:18 #803058AnoniemMet die gennaker gaat het weer helemaal goedkomen Remco, hij is weer geplakt en Rob wil een nieuwe onderlijkbaan gaan maken op de Clubdag. We hebben natuurlijk een voorbeeld (het oude zeil) maar copy conform is niet de bedoeling, de bedoeling is om een nieuw zeil te ontwerpen primair bedoeld voor snelheid.
Het tekenprog. Sailcut4 geeft geen output wat betreft maatvoering, het prog. is inderdaad gemaakt om te com. met een plotter, weliswaar kun je de uit te snijden banen vergroten via je PC.
Ook kun je nergens geschikte dacron kopen, Hagoort wil wel leveren, heb er laatst ook al een stuk spi doek gekocht, met andere woorden producent levert alleen aan zeilmakerijen.
Het dacron kun je knippen en even met een touwbrander er langs, daarna moet je het uitleggen en heel precies plakken zonder spanning op het materiaal, grofweg bestaat het grootzeil uit drie sectoren
onderlijk-midden-boven sectie ,
Alle storende elementen zoals dubbel rif en reefknuttels slaan we over, we kunnen rustig tot windkracht 6 kleine 7 vol tuig zeilen.
Ben nu met een oude trapnaaimachine bezig uit grootmoederstijd, deze machine werd gebruikt voor het vervaardigen van leren tassen, en kan mooi worden gebruikt voor het afwerken van de schoothoeken, het zig zag werk doen we met een moderne machine.
Leuke winterklus en ook leerzaam, het is niets voor niets dat zeilmakers vaak voorin zeilen met wedstrijden, je moet een zeil begrijpen wil je het optimale eruit halen.
We hebben er 5 seizoenen over gedaan om die Hagoort zeilen aan de praat te krijgen, er zit nu eindelijk wat meer diepte in het zeil, de mast is er ook af geweest (2008-2009) dat kan er ook mee te maken hebben.
Jaap
25 november 2009 om 15:20 #803059Jaap, Zelf heb ik een paar jaar geleden ook op het punt gestaan om ( bescheiden te beginnen ) een keerfok voor mijn toenmalige D28 te maken.
Ik had al contact opgenomen met Martin Baas van Hagoort, of zij de panelen konden snijden en de verder benodigde materialen los konden en wilden leveren. Was geen probleem, maar ik moest me dan maar in het najaar even opnieuw melden.
Als je de op maat gesneden panelen hebt, is het alleen nog een kwestie van de naden tapen met dubbelzijdig tape die daarvoor geschikt is en daarna stikken op de naaimachine.
Ik heb toen door verkoop van mijn D28 het plan niet verder uitgevoerd, ook weet ik niet wat Hagoort, zou rekenen voor de materialen. Maar ik zou zeggen, informeer gewoon eens bij hem?
Je weet in ieder geval zeker dat je een goed gesneden zeil ( al is het in partjes) krijgt als het door hun op de plotter snijder gemaakt is.
Zaterdag kun je op mijn naaimachine even oefenen
Meer over deze machine, ook met demo filmpjes:
http://www.sailrite.com/Ultrafeed-LSZ-1-Walking-Foot-Sewing-Machine ” class=”bbcode_url”> http://www.sailrite.com/Ultrafeed-LSZ-1-Walking-Foot-Sewing-Machine Rob
25 november 2009 om 15:45 #803060AnoniemDat had ik niet gedacht ook een wolf in schaapskleren die naaimachine, mooi transportsysteem.
Wat is de lengte van de arm?, onze machine heeft armlengte van 19 cm.
deze machine (Leeuwenstein) kan max. vier lagen polypreg= dacron naaien, en dan heeft ie het niet naar zijn zin ka boem ka boem ka boem….
Jaap
O, ja het uitgangspunt= uitdaging: zelf ontwerpen en uitsnijden zonder tussenkomst van de zeilmaker, inderdaad lat ligt lekker hoog
26 november 2009 om 10:22 #803061AnoniemJaap, misschien kun je het doek zelfs wel snijden met een touwbrander? Het ‘mes’ goed scherp maken of vervangen door een zaagblaadje en smelt het misschien wel als een heet mes door de boter. Leuk om te volgen hoe je het gaat maken. Bij een lezing hebben we eens zelf met papier een grootzeiltje moeten maken. Verbazingwekkend hoe je diepte en rondingen in het zeiltje kon maken door panelen ‘rond’ te knipppen en te plakken. Mijn zeiltje leek wel erg veel op dat van een optimist maar de theorie erachter is wel goed om te weten. Succes! 26 november 2009 om 10:38 #803062Hartstikke leuk Remco. Maar wil je als een speer je “handtekening” wijzigen π 26 november 2009 om 11:06 #803063ger.rossel wrote:Hartstikke leuk Remco. Maar wil je als een speer je “handtekening” wijzigen
π Ger,
Jij verliest ook voor geen enkele seconden de regie hΓΒ¨!
[size=tiny](Ik heb Remco z’n handtekening maar even aangepast)[/size]
Rob
26 november 2009 om 12:14 #803064AnoniemJa een beetje of topic, maar het heeft vast en zeker effect gehad Dank voor je reminder, ik heb de rest er ook maar afgekiept.
De thuisblijvers zullen zowieso nog wel lezen wat ze gemist hebben.
26 november 2009 om 16:46 #803065AnoniemJaap, Lees over Sailcut4 dat je de panelen uiteindelijk kan uitprinten op papier, A4-tjes desnoods en zijn daarna te gebruiken als mal op het zeildoek.
Zelf zou ik eerst een “goedkope” dacron versie maken om te kijken of je een zeil krijgt met de gewenste power en windbereik. Je kan nl. nogal wat details invullen via de software die allemaal bijdragen aan de prestaties.
Ook zou ik zelf opteren voor een cross-cut snit, omdat je dan meer dan 3 naden hebt om je bolling in te snijden.
Triradiaal is alleen mooi als je daar uni-directioneel doek voor gebruikten is tevens een erg arbeidsintensieve klus. Optisch is het natuurlijk helemaal geweldig.
Toen ik vroeger m’n eigen surfzeilen maakte, kon ik goed doek kopen bij verschillende zeilmakers in de buurt. Heeft de een het niet op voorraad, dan heeft de ander het wel of kan je profiteren van een bestelling die iemand heeft geplaatst.
Echter, ben wel erg benieuwd naar het resultaat met het ontwerp dat je nu gepresenteerd hebt.
Frans
26 november 2009 om 19:32 #803066AnoniemCaliban wrote:Jaap,
Lees over Sailcut4 dat je de panelen uiteindelijk kan uitprinten op papier, A4-tjes desnoods en zijn daarna te gebruiken als mal op het zeildoek.
Triradiaal is alleen mooi als je daar uni-directioneel doek voor gebruikten is tevens een erg arbeidsintensieve klus. Optisch is het natuurlijk helemaal geweldig.
Frans
Hoi Frans,
Jij hebt er ook wel kijk op
, zal me nog wat meer verdiepen in het com. prog. Sailcut4 sterker ik neem dit programma wel mee naar de Dehlerdag, kan iedereen het even zien. Met een triradiaal grootzeil hebben wij zeer goede ervaringen, als het staat dan staat het, zit de vaart erin dan blijf de vaart erin.
We hebben een keer gezeild met de Grevelingencup (winterwedstrijd) wat er aan de hand was weet ik niet, maar wij bleven maar vaart maken terwijl anderen gewoon stil lagen, met hun veel te strakke doorgezette zeilen, we voeren de ene na de andere klasse eruit, dat Elvstrom zeil liep als een dolle, tot windkracht drie dus!!, had die oude lap nooit moeten afstorten.
Jaap
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.