HOME › Forums › Onderhoud › Wijzigingen aan de buitenkant › natte boel onder het main-drop systeem
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
12 april 2010 om 20:59 #774780
Hallo dehler-main-drop-systeem -gebruikers !! Het main -dropsysteem zoals door Dehler wordt gebruikt heeft ontegenzeggelijk naast voordelen óók nadelen !
Ik noem en ervaar het vele water wat in de opgeborgen zeilen komt na een fikse regenbui; met alle gevolgen van dien : groene aanslag, kletsnat worden bij hijsen etc.
Ook ik heb geprobeerd de giek omhoog, omlaag of anders te zetten. Mijn ervaring : helpt niet.
Ik lees op het forum: we doen er een extra zeiltje over heen tot opblaasballen onder het horizontale gedeelte van het systeem.
Ik meen echter dat daarvoor het systeem niet is ontwikkeld !!!! Allemaal : dubbelop !
Zou een mogelijke oplossing zijn om de niet waterdichte horizontale gedeelten gewoon te vervangen door wèl waterdichte flappen ????
Er moet toch een lichtgewicht en waterdicht (zeil-) materiaal zijn !!!
Natuurlijk is beluchting en ontluchting belangrijk ,maar wanneer zeilen kletsnat worden zijn dat voor mij minder relevante zaken ; overigens bij de giek zitten wel ontluchtings stroken !
Het is maar een gedachte
: schiet ermaar op !!! :heybaby: Otto Wolfert
Espérance
36CWS
12 april 2010 om 21:20 #804398Het materiaal waar de originele maindrop van gemaakt is, is STAMOID doek. Althans, dan ga ik er vanuit dat het gaat om een maindrop, van recente makelij.
In 2005 kocht ik voor mijn D28 bij Dehler in Monnickendam een vervangende/nieuwe maindrop. Zoals al beschreven met keurige ontluchtings/ventilatie stroken aan de kant van de giek.
STAMOID doek is een PVC gecoat polyester weefsel en absoluut waterdicht!! Daar hoef je echt niet aan te twijfelen. Oorzaak van het toch nat worden van het zeil, moet je m.i. onder andere zoeken in het niet waterdicht zijn van de ritssluiting!!
Ook water wat langs de mast en tegen de mast aangeklemde vallen onder de voorkant van de maindrop (het losse huikje) komt, kan inwatering veroorzaken naar het zeil toe. Giek omhoog zetten, beperkt inlopen van water in ieder geval. Als het kan de vallen ook “buiten” het huikje houden, scheelt ook weer!
Kortom: de algemene conclusie is toch wel dat de grootste veroorzaker van lekkage, de rits is.
Vandaar pogingen om te voorkomen dat daar water kan komen. Denk aan een extra huikje over de maindrop en ook de al genoemde ballen eronder, zodat water geen kans krijgt om zicht te verzamelen op de rits!
In ieder geval: aan het materiaal ligt het echt niet!! Stamoid doek is echt TOP spul!
Rob
12 april 2010 om 21:55 #804399Rob, Mijn maindrop is ook pas plm. 4 jaar oud ! Kan me moeilijk voorstellen dat die rits de grote boosdoener is, zou dan een soort “plastic-afdekstrookje” afdoende kunnen zijn ? Je ziet dit toch ook wel bij tenten ed.
Een extra huikje ; natuurlijk is dit mi. dan de beste oplossing, maar dan heb je weer een “extra” iets wat je weer “extra” moet aanbrengen, hetgeen eigenlijk door het main-drop-systeem juist eenvoudiger , makkelijker zou moet kunnen ! Let wel, ik ben niet te lui om dat te moeten doen , maar het kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van de Dehler-main-drop-systeem -ontwerpers !!!!!!
Otto Wolfert,
Espérance, 36cws
13 april 2010 om 06:01 #804400Otto, ik deel de mening van Rob: de rits is vaak het euvel.
Wij hebben een extra flap, met klittenband sluiting, over de rits laten maken en zijn van het probleem af.
André
13 april 2010 om 06:23 #804401AnoniemBOES wrote:,ik deel de mening van Rob: de rits is vaak het euvel.
Mijn oplossing is om de maindrophoes aan één kant wat te laten zakken en wel zó dat het afdekflapje van de rits naar beneden afhangt. Het regenwater raakt de rits dan niet op deze manier.
Groet van Peter.
13 april 2010 om 21:11 #804402Bij een regenbui is de maindrop net een sloot water, met helemaal onderin, onder water, de rits. Het antwoord is iets bedenken zodat de rits niet meer onder water komt. De bovenkant van de maindrop moet dus bol omhoog staan. vandaar dat als ik niet aan boord ben, er opgeblazen strandballen onder de maindrop zitten. werkt prima.
Als er andere ideeen zijn om de bovenzijde bol omhoog te houden, schroom niet!!
Deen.
14 april 2010 om 11:47 #804403AnoniemEspérance wrote:Ik lees op het forum: we doen er een extra zeiltje over heen tot opblaasballen onder het horizontale gedeelte van het systeem.
Ik meen echter dat daarvoor het systeem niet is ontwikkeld !!!! Allemaal : dubbelop !
Ja, dat is zeker zo, maar als je de bestaande maindrop wil blijven gebruiken en naar een oplossing van het lekkageprobleem zoekt, zul je toch iets moeten bedenken.
Meest eenvoudige oplossing is een flapje met klittenband laten aannaaien door de zeilmaker. Ik heb het mezelf lekker moeilijk gemaakt en heb vorig jaar een wel heel rigoreuze oplossing gemaakt voor mijn nieuwe maindropsysteem, die nu zeker wel 80 jaar moet meegaan.
Huik is alleen bedoeld voor tussentijdse periode dat we niet aan boord zijn, doordeweeks dus.
En ik weet het: héél erg dubbelop…
[img]http://www.dehlerclub.nl/dcn/forum_images/maindrophuik1.jpg [/img] [img]http://www.dehlerclub.nl/dcn/forum_images/maindrophuik2.jpg [/img] [img]http://www.dehlerclub.nl/dcn/forum_images/maindrophuik3.jpg [/img] [img]http://www.dehlerclub.nl/dcn/forum_images/maindrophuik4.jpg [/img] 14 april 2010 om 15:46 #804404Hoi Annelies, Ik gebruik deze constructie al 8 jaar en ben er erg tevreden over , enig verschil met jou huikje is dat ik bij de lazy jacks afsluit met enkele oogjes en een rijgtouwtje.Zeil heeft de hele winter op de giek gezeten op deze manier en kwam droog en brandschoon weer tevoorschijn.
Bas
14 april 2010 om 20:30 #804405AnoniemAllen, Het eerste jaar met de Maindrop werden wij gek van het gedrup van al het water dat na een regenbui uit het zeil drupte. Vandaar de maindrops eraf gahaald en een “klassieke” huik laten maken. Probleem verholpen maar gemak van de maindrop ook grotendeels verloren gegaan. We hadden de lazy jack lijnen namelijk onder de giek vastgemaakt. Toch dit jaar weer de maindrops erop gezet en zijn daar weer blij mee. Wat we nu doen is, na het opdoeken van het zeil in de maindrop trekken we de lazy jack lijnen naar de mast en trekken er de huik overheen. Wel dubbelop natuurlijk maar ook een win win zeg maar. Als we op vakantie gaan laten we de huik in de auto achter en hebben we ook geen extra beslag op de schaarse bergruimte.
Bij andere schepen die ook maindrop achtige constructies hebben, heb ik gezien dat de rits aan een kant bij de bevestiging van de lazy jacklijnen zit. Daardoor heb je in het dalletje geen rits en als je de giek laag trekt kan het water er achter uitstromen zonder zich een weg door de rits te zoeken.
Als iemand nog een tip tegen regen heeft houd ik me aanbevolen.
Groet,
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.