HOME › Forums › Onderhoud › Onderhoud en reparatie binnen en buiten, vragen en antwoorden › Vochtvreter voor aan boord
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
8 november 2010 om 21:25 #774995
Hallo allemaal, Wat is de beste vochtvreter voor het overbruggen van de wintermaanden?
Zijn dat gewoon de bakjes die je bij Praxis of Gamma kunt kopen, om electronische systemen, zoals je bij Conrad ziet?
Ik zag afgelopen zondag een stand met een zogenaamde Dry-Bag.
Ze hebben een website
http://www.dry-bag.nl .Heeft er iemand ervaring hiermee?
Vr.gr.,
Jurmic
8 november 2010 om 22:46 #806334Ik gebruik eigenlijk helemaal nooit vochtvreters, en zeker op een Dehler niet. Ik mis ze absoluut niet. Schip staat buiten op de wal, dekzeil over de giek, verder niets bijzonders gedaan. Kussens blijven aan boord, maar ik zet ze wel rechtop. In het voorjaar is het nooit schimmelig of vochtig, en ik ruik geen rare luchtjes. (behalve dan de door een voorganger geknoeide smeerolie waar je helaas niet bij kunt, maar dta heeft natuurlijk niets met je vraag te maken) 8 november 2010 om 22:53 #806335AnoniemVoor mij hetzelfde verhaal. Geen vochtvreters aan boord; trekt in mijn gevoel alleen maar vocht van buiten naar binnen. Als je boot nergens lekkage vertoont hoef je volgens mij ook geen vochtproblemen te verwachten.
Ik heb een winterbuiskap met aangeritste kuiptent. Bij de lieren in de kuip zitten openingen in de tent, het schuifluik boven de ingang kiert so wie so, dus voldoende ventilatie; da’s dus wel belangrijk.
Maar eigenlijk was dit niet je vraag….
9 november 2010 om 05:01 #806336Jurmic, Ik gebruik al enkele jaren een electrische ontvochtiger van Plastimo. Wij gebruiken de boot ook in de winter en dan vind ik het een uitkomst. Nadat we de boot weer een weekend gebruikt hebben blijft er vrij veel vocht hangen (meer dan in het zomerseizoen) en dan slurpt de plastimo in de eerste dagen ongeveer een liter weg.
Afgelopen najaar heb ik in 24 uur 1 1/2 liter vocht uit de voorpunt onttrokken, het verschil was zeer goed merkbaar: de kussens voelden eerst ‘klam’ aan en later absoluut niet meer.
Let wel op het stroomverbruik (240 Watt). Ik gebruik een tijdklok waarbij de ontvochtiger 4 uur per dag aan staat en dan nog steeds met een thermostaat. Midden in de winter heeft een ontvochtiger weinig zin: de luchtvochtigheid is laag en de ontvochtiger is voor een groot deel van de tijd bezig zichzelf te ontdooien. En dan moet je ook nog antivries in de opvangbak doen
😆 Als de boot weer een winter op de wal staat gebruik ik de ontvochtiger niet: de natuurlijke ventilatie is genoeg om de boot dan droog te houden.
André
9 november 2010 om 07:32 #806337Mijn boot staat iedere winter op de wal onder een groot dekzeil. Ik gebruik al 20 jaar een grote Hydrapex vochtvreter. Deze vul je met korrels gewoon van de Gamma. Kussens, maar ook papieren blijven kurkdroog. Het kost niet veel, maar het werkt wel degelijk.
9 november 2010 om 12:05 #806338Totdat het binnen droger is dan buiten, dan trekt je vochtvreter juist vochtige lucht naar binnen, zoals Annelies al schreef. Heb je het ooit zonder die dingen geprobeerd? Bij mij gaat het prima!
9 november 2010 om 13:02 #806339Mijn boot staat meestal gewoon buiten met een dekzeil erover. Vroeger gebruikte ik altijd gewoon een paar bouwemmers ( 1à2 € )met daarin gewoon een paar pakken zout ( Jozo!!) . Werkte goed en goedkoop. In het voorjaar was dat zout wel een ” klomp-zout” geworden. Tegen woordig gebruik ik eigenlijk niets meer : en dat gaat ook goed : kussens droog , papieren droog enz. enz.
Overigens , vlgs. mij maakt het niet uit of de boot op de kant staat of in het water overwintert !!???
Otto Wolfert ,
Espérance D-36 cws
9 november 2010 om 13:39 #806340Hier dezelfde ervaring : nog nooit vochtvreters oid gebruikt, wel de kussens even rechtop zetten en zowel bij overwinteren op de kant als overwinteren in het water nog nooit vochtproblemen gehad. Als ik ‘s winters aan boord ben gooi ik de boel wel even open en de kachel aan, maar daar zal t niet aan liggen denk ik zo
Groet,
Teun.
9 november 2010 om 14:19 #806341Nee, ik zet de kachel dan niet aan; het kan dus ook zonder. 9 november 2010 om 19:02 #806342Ik heb met ingang van dit najaar de Plastimo ontvochter aangeschaft, omdat de Bison vochtvreterbakjes(6 stuks) afgelopen winter schimmelvorming niet helemaal hadden kunnen voorkomen. Met name het smeltwater van het dikke pak sneeuw aan dek van onze het gehele jaar vaarklaar liggende boot had het vochtgehalte door allerlei lekkages behoorlijk opgejaagd. Ook krijg je als wintervaarder veel condenswater binnen wat je weer kwijt moet zien te raken. De lucht in de afgesloten boot staat vrijwel stil bij lagere temperaturen, terwijl de ventilator van de ontvochter wel een circulatie in stand houdt en de lucht beter kan drogen. Bij terugkomst aan boord nadat het apparaat twee weken in bedrijf was lijkt het resultaat heel goed, maar het is nog te vroeg voor een eindoordeel. 9 november 2010 om 20:48 #806343AnoniemIn een onverwarmde boot is de RV(relatieve vochtigheid) hetzelfde als de buitenlucht. Het begrip Relatieve Vochtigheid geeft de verhouding weer van het aantal aanwezige gr. waterdamp per kg droge lucht en het maximaal aantal gr. waterdamp die een kg droge lucht bij een bepaalde temperatuur kan bevatten. Dit alles is te zien in het Mollierdiagram. Op het moment dat je in je boot stookt gaat de temperatuur omhoog en daalt de RV omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten en zal de boel droger worden. Vochtvreters hebben dus geen enkele zin omdat elke druppel vocht die ze opnemen onmiddelijk weer aangevuld wordt door de buitenlucht omdat de temperatuur tussen binnen en buiten gelijk blijft en door het optredende verschil in dampspanning de RV gelijk blijft. De enige manier om je boot droog te houden is dus er voor te zorgen dat de binnentemperatuur van je boot hoger is dan de buitentemperatuur in combinatie met ventilatie.
9 november 2010 om 22:55 #806344Dank voor jullie reacties. Toen ik de boot in het voorjaar bekeek, lag het nog in het ijs en er was niets aan boord, tegen luchtvochtigheid. En het is goed gegaan. Geen vochtigheid en geen geurtjes. Dus blijkbaar is ventilatie belangrijker dan de vochtvreterbakjes. Misschien heeft zo’n bakje juist zin, als er geen ventilatie is en er dus geen nieuwe vochtige lucht van
buiten wordt aangezogen.
Aan de andere kant kan je ook denken, baat het niet, schaadt het niet…
Ik heb al wat bakken en zakjes (van vorig jaar :yes: ) en misschien dat ik die er toch in doe. Moet nog even nadenken over het argument dat je dan juist vocht aantrekt.
Vr.gr.,
Jurmic
9 november 2010 om 23:13 #806345anne wrote:In een onverwarmde boot is de RV(relatieve vochtigheid) hetzelfde als de buitenlucht. Het begrip Relatieve Vochtigheid geeft de verhouding weer van het aantal aanwezige gr. waterdamp per kg droge lucht en het maximaal aantal gr. waterdamp die een kg droge lucht bij
eenbepaalde temperatuur kan bevatten. Dit alles is te zien in het Mollierdiagram. Op het moment dat je in je boot stookt gaat de temperatuur omhoog en daalt de RV omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten en zal de boel droger worden. Vochtvreters hebben dus geen enkele zin omdat elke druppel vocht die ze opnemen onmiddelijk weer aangevuld wordt door de buitenlucht omdat de temperatuur tussen binnen en buiten gelijk blijft en door het optredende verschil in dampspanning de RV gelijk blijft. De enige manier om je boot droog te houden is dus er voor te zorgen dat de binnentemperatuur van je boot hoger is dan de buitentemperatuur in combinatie met ventilatie.
Kijk, met jouw kan ik praten Anne. Alleen “een” is “die”. Verder idd, alleen verwarmen helpt. Nog beter: eerst koelen tot beneden het dauwpunt, vocht afvoeren, daarna lucht weer verwarmen. Kost wel wat energie
😆 9 november 2010 om 23:31 #806346Nee Jurmic, géén vochtvreters dus!!! 10 november 2010 om 14:21 #806347Ik heb tegenwoordig een kuiptent, en deze blijft er de winter ook op : zet ik nou zoveel mogelijk luikje OPEN (achterkajuit, toilet) om zo enige ventilatie op hang te brengen, of juist dicht ? Daar twijfel ik nu nog over : in het seizoen laat ik alles zoveel mogelijk open.. Gr,
Teun.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.